Пропускане към основното съдържание

Из архива...

Напоследък се заговори за инициативата на младежкото ВМРО "Гласувам на 16". Дискусиите по темата оставиха на заден план факта, че това е само една част от "пакета" с проекти за промени в законите за парламентарните избори. Трябва да се обърне внимание отново и на инициативата за въвеждане на задължително гласуване и приемане на принципа за уседналост. Докато си говорех с познатите ми последните дни за тези неща се сетих за една статия, която мислех да пусна след местните избори, но се забавих и постепенно стана "неактуална". Тя си остана на flash-ката ми и днес реших да я пусна тук. Поводът за нея беше недоумението в закона за местните избори, което лиши една огромна част от студентите да гласуват за кмет и съветници...

Студентите имаме право на глас!

Местните избори най-накрая отминаха и страстите постепенно заглъхват. Интересно е, че докато скандалите около самите избори заливаха медиите ежедневно, никой не обърна внимание на това как студентите бяха прецакани от Закона за местните избори и повечето от нас бяха лишени от правото си на глас.
Както, може би, сте разбрали за да гласуваш трябваше да имаш адресна регистрация във Велико Търново за последните 10 месеца. Ако нямаш такава и искаш да гласуваш трябва да се върнеш в родния си град. Никой не взима предвид това, че ти, евентуално, искаш да участваш в избора на управлението на града, в който живееш сега, и в който би желал да се реализираш след дипломирането.
Нека съвсем бегло разгледаме схемата, по която беше осакатен изборния процес, като се отне правото на глас на една голяма част от българската мислеща младеж – студентите. Нека вземем за пример Велико Търново и студентите от ВТУ. В университета се обучават повече от 10 000 студента. От тях около 1200 живеят на общежитие и следователно имат адресна регистрация. От тези 1200 трябва да извадим българските студенти от Македония, Западните покрайнини, Бесарабия и Банат, повечето от които нямат право да гласуват тук, както и студентите първокурсници, които не са живели във ВеликоТърново миналата година. Тоест, най-много 700 от студентите в общежитията имат право да гласуват във Велико Търново. Останалите студенти – тези, които живеят на квартира масово нямат адресни регистрации тук.
Излиза, че дори по-най груба сметка поне 60% от студентите във ВТУ нямаха право да гласуват във Велико Търново, защото не отговаряха на условието за 10 месечната адресна регистрация. Трябва да вземем предвид и това, че студентите, които все пак имаха адресна регистрация трябваше да подадат заявление, че искат да гласуват в града, където учат. Никой, обаче, не си направи труда да обясни къде, как и докога точно става подаването на заявленията. Останалите студенти – тези, които нямат регистрация тук трудно биха могли да гласуват дори по родните си места, защото понеделника след изборите официално не беше обявен за неучебен ден и младежите трябваше да изпуснат лекциите си ако искат да постъпят като отговорни граждани и да изминат, например, 400 км. за да упражнят правото си на глас.
Нека отбележим, че идеята за 10 месечната адресна регистрация не е крайно лоша сама по себе си. Но какво пречеше учащите да могат да гласуват, там където учат срещу бележник или студентска книжка, както на Евроизборите през пролетта.
Да си зададем въпроса – Защо някой иска да затрудни студентите да изразяват гражданската си позиция? Отговорът е повече от ясен. Студентите са „неудобни” гласоподаватели. Нашият глас не може да се купи срещу килограм ориз, кебапче с хлебче или намачкана 20 левова банкнота. Нашият глас не може да се спечели с лицемерие, викове, заплахи и фалшиви лозунги. Нас не могат да ни качат на автобуса и да ни научат да казваме на Ани Цолова, че отиваме на гости при роднините...
Студентите гласуват по съвест. Студентският глас е силен и променя статуквото. А несъвестните хора не искат статуквото да бъде променяно. Хиляди млади хора бяха ограбени само във Велико Търново. Откраднаха ни правото да променим България. А колко други бяха ограбени във Варна, София, Пловдив, Русе, Свищов, Шумен...
Кражбите трябва да спрат. Защото с такива закони не се крадат само бюджети, еврофондове и пр. Краде се нашето достойнство, краде се правото ни да сме полезни на своята страна, на града в който живеем.

Ако политиците имат воля да спрат изборните измами нека спрат автобусите, а не студентите! Студентите имаме право на глас!


Коментари

Georgi Stankov каза…
Здравей! Добро начало! Успех в блогърстването!
Препоръчвам ти, когато имаш възможност, да разгледаш "Български исторически блогове" - там има някои наистина ценни неща!

Популярни публикации от този блог

Царският дворец в София

Цялата история на Третото българско царство е неразривно свързана с царския дворец в София. В него са утвърждавани законите и царските укази, тук монархът посреща гостите си и организира приеми, в двореца живее царското семейство. На практика, в царския дворец е съсредоточен живота на страната. Сградата била обградена с дебела каменно-кирпичена, на места с железобетон, стена, в която били направени няколко входа. Освен парадния вход, съществували източна и западна порта, а през северната влизали прислугата и персоналът. Дворецът е построен върху мястото на някогашния турски конак, който бил на два етажа и имал 23 прозореца. Средставата за построяването м у били събрани от българското население от софийско. В конака е съден Васил Левски, а пред сградата, на мястото на което по-късно е построено караулното помещение на двореца, цяла седмица стои забита на кол главата на Бенковски. След Освобождението конакът опустява и Народното събрание решава да се преустрои за дворец като държ

Разправата на Атина с българите в Беломорието след Втората световна война

Гимназията в Дедеагач (дн. Александрополис) - 1940 г. В началото на 1945 г. гръцките партизани от ЕЛАС са обезоръжени, а в страната е установена властта на подкрепяното от Лондон и Вашингтон правителство на Георгиос Папандреу. Негова здрава опора в Егейска Македония и Западна Тракия са изявилите се срещу българската власт през войната паоджийски командири. В Северна Гърция са прехвърлени и 14 батальона на Националната гвардия, които още от февруари 1945 г. са включени в акции срещу левицата. При изграждането на новата гръцка администрация са назначени лица, които още преди войната са известни със злосторствата си над българското население. За да се създаде законова основа на замисления антибългарски поход в Егейска Македония и Западна Тракия Атина приема редица законодателни актове и декрети на базата на които българите са подложени на масово съдебно преследване. По силата на закон 543/1945 "против автономистката дейност" са повдигнати обвинения против хиляди "

"Българка" - една приказка за Балкана с аромат на див чесън

"България е оцеляла, защото враговете й винаги са се изправяли пред гордата гръд на Балкана! А Балкана не може да бъде победен!" Професор Йордан Андреев обичаше да повтаря тази своя мисъл и сигурно съм я чувал десетки пъти в неговите лекции из аудиториите на Университета. Увлекателните му разкази винаги са ми напомняли повече на приказка, отколкото на научна лекция по история. Истинският смисъл и дух на думите му, обаче, може да почувства само човек, който се е докосвал сам до красотата и мистиката на Балкана - вечният пазител на българщината! Сутринта тръгнахме доста набързо и, поне аз, като пишман турист - с маратонките, въпреки, че знаех, че горе все още ще е доста кално. Българка не е висока и последните снегове я подминаха, но доста силни дъждове валяха допреди ден-два. Около половин година не се бяхме качвали към тревненския Балкан и абстиненцията вече яко ме тресеше. Сигурно чувството ви е познато - да нямаш търпение да видиш дали нещо се е променило от последния път,