Пропускане към основното съдържание

Село Цапари, Битолско - една история, написана с кръвта на храбрите видински чеда!

Позижия на 3 бдински полк на връх Пелистер










В южната част на днешна Република Македония, близо до втория по големина град Битоля се намира величествената планина Пелистер. Тук преди 85 години, по времето на Първата световна война българският войник написа славни страници от националната ни военна история. Споменът за тези славни времена е избледнял с времето. Идеологическата историография през последните 50 години наричаше Първата световна война война между два империалистически лагера, война за чужди интереси. Не така са смятали обаче героите от славната 6-а пехотна Бдинска дивизия по непристъпните зъбери и окопи на Кота 1248, Червената стена, Братин дол. Днес споменът за тях оживява само върху надгробните паметници на загиналите офицери в църковния двор на никому неизвестното, но толкова прославено в българската военна и революционна история село Цапари.


Костница на загиналите от 3 бдински полк











(Паметникът на победите във Видин)

Селото е център на община от около 500 жители и се намира на двадесетина километра, западно от Битоля. Голяма част от местното население (около 2500 души) се е изселила в Австралия в края на 50-те години. Останали са само полуразрушени къщи от камък и.... спомени за славните времена.

В края на XIX и началото на XX век Цапари наброява около 200 къщи, в които се раждат много будни българи.Те наричат с името на воина светец Свети Георги своята внушителна църква, построена през
1888 г. “с помощта на целия народ”, както гласи надписът на български език над входа.
По време на Илинденско-Преображенското въстание селото дава 96 жертви. Признателните цапарци изграждат още през 1906 г. в двора на църквата “Свети Георги” костница, в която са прибрани юнашките им кости. Там те се пазят до 70-те години, когато са преместени в центъра на селото, където е устроен голям соцреалистически паметник, украсяващ и днес герба на община Цапари. На челно място са плочите с имената на илинденци ­ всичките завършващи на “ов”. В задната част на този мемориал обаче сърбокомунистите са прикачили плоча с имената на убити партизани от съпротивата. Те вече са с “правилни” имена ­ завършват на “ски”.
По време на Първата световна война по върховете на Пелистер, точно над селото, са разположени позициите на 6-а пехотна Бдинска дивизия. Местните хора като едни добри българи, в студ, мраз и непроходим сняг, с мулета и волски впрягове, а често и с чували на гръб пъплят по стръмните височини, за да носят храна и вода на своите братя от Видинско, Ломско, Плевенско, Свищовско. На връщане те прибирали телата на загиналите герои и ги погребвали като свои. Офицерите, както подобава­ в двора на църквата “Свети Георги”. Войниците полагали до своите мъртви роднини в подредено гробище, западно от църквата. За седемте офицери, намерили вечен покой в църковния двор, са направени красиви мраморни паметници, които 85 години са оцелели за чест и слава на България и на местните жители, които са ги запазили. Това са единствените останали български офицерски паметници в днешната Република Македония.
През 70-те години по настояване на сърби от побратимено село от Сърбия войнишките кръстове и единият от скромните паметници на войнишкото гробище са заличени с багер, но гробовете остават непокътнати. Днес бившето гробище е поляна, на която пасе добитък. Самотно циментово паметниче с изличени от времето надписи показва, че тук е последният дом на 214 души от Шеста пехотна Бдинска дивизия, от славните 3-и пех. Бдински полк, 15-и пех. Ломски полк, 16-и пех. Ловчански полк, 51-ви, 55-и, 58-и пех. полкове, 1-ви планински артилерийски полк, 12-и, 19-и артилерийски полк, 6-а Пионерна дружина.
Паметници на офицерите от 8-а рота на 3-и пех. Бдински полк в двора на църквата 'Св. Георги'

Паметникът на подпоручик Владимир Пюскюлиев от 2-ра рота на 58-и пехотен полк











Но за разлика от останалите 470 български военни гробища в Македония, безмилостно разсипани от сърбомани и вандали, роднините на взводните командири от 8-а рота на 3-и пехотен Бдински полк поручик Иван Живков Тодоров от гр. Видин, подпоручик Цено Витков Ламбрев от с. Урбанци, Кулско, и командирът на ротата капитан Иван Филипов Илиев от Видин, паднали на Кота 1248 в един и същи ден ­ 7 май 1917 г., както и на подпоручик Владимир Пюскюлиев от Свищов от 2-ра рота на 58-и пехотен полк, на подполковник Павел Иванов Иванов от Велико Търново, убит при Червената стена, днес могат да се поклонят на техните паметници.
Къде са днес тези горди българи от село Цапари, потомци на революционери и комити? Част от тях стават жертви на антибългарския терор след Втората световна война. Други, без съд и присъда, са изгнили в югославските концентрационни лагери. Голяма част са намерили спасение в чужбина. Днес 82-годишният бай Стеван Мицковски без притеснение си припомня превратностите на дългия си живот. Родил се като Стеван Мицков, по сръбско го прекръстили на Мицкович, после като войник от българската армия в 7-и дивизионен артилерийски полк отново бил Мицков, но като гражданин на Социалистическа република Македония станал Мицковски. Цял живот е заклеймяван, загдето е служил в българската армия. Преживял какво ли не, бай Стеван и днес се радва на всеки български офицер. Все пак най-хубавите му млади години са преминали под команда на точно такива български офицери.

http://www.vidinistoria.com


Коментари

Популярни публикации от този блог

Царският дворец в София

Цялата история на Третото българско царство е неразривно свързана с царския дворец в София. В него са утвърждавани законите и царските укази, тук монархът посреща гостите си и организира приеми, в двореца живее царското семейство. На практика, в царския дворец е съсредоточен живота на страната. Сградата била обградена с дебела каменно-кирпичена, на места с железобетон, стена, в която били направени няколко входа. Освен парадния вход, съществували източна и западна порта, а през северната влизали прислугата и персоналът. Дворецът е построен върху мястото на някогашния турски конак, който бил на два етажа и имал 23 прозореца. Средставата за построяването м у били събрани от българското население от софийско. В конака е съден Васил Левски, а пред сградата, на мястото на което по-късно е построено караулното помещение на двореца, цяла седмица стои забита на кол главата на Бенковски. След Освобождението конакът опустява и Народното събрание решава да се преустрои за дворец като държ

Разправата на Атина с българите в Беломорието след Втората световна война

Гимназията в Дедеагач (дн. Александрополис) - 1940 г. В началото на 1945 г. гръцките партизани от ЕЛАС са обезоръжени, а в страната е установена властта на подкрепяното от Лондон и Вашингтон правителство на Георгиос Папандреу. Негова здрава опора в Егейска Македония и Западна Тракия са изявилите се срещу българската власт през войната паоджийски командири. В Северна Гърция са прехвърлени и 14 батальона на Националната гвардия, които още от февруари 1945 г. са включени в акции срещу левицата. При изграждането на новата гръцка администрация са назначени лица, които още преди войната са известни със злосторствата си над българското население. За да се създаде законова основа на замисления антибългарски поход в Егейска Македония и Западна Тракия Атина приема редица законодателни актове и декрети на базата на които българите са подложени на масово съдебно преследване. По силата на закон 543/1945 "против автономистката дейност" са повдигнати обвинения против хиляди "

"Българка" - една приказка за Балкана с аромат на див чесън

"България е оцеляла, защото враговете й винаги са се изправяли пред гордата гръд на Балкана! А Балкана не може да бъде победен!" Професор Йордан Андреев обичаше да повтаря тази своя мисъл и сигурно съм я чувал десетки пъти в неговите лекции из аудиториите на Университета. Увлекателните му разкази винаги са ми напомняли повече на приказка, отколкото на научна лекция по история. Истинският смисъл и дух на думите му, обаче, може да почувства само човек, който се е докосвал сам до красотата и мистиката на Балкана - вечният пазител на българщината! Сутринта тръгнахме доста набързо и, поне аз, като пишман турист - с маратонките, въпреки, че знаех, че горе все още ще е доста кално. Българка не е висока и последните снегове я подминаха, но доста силни дъждове валяха допреди ден-два. Около половин година не се бяхме качвали към тревненския Балкан и абстиненцията вече яко ме тресеше. Сигурно чувството ви е познато - да нямаш търпение да видиш дали нещо се е променило от последния път,