Пропускане към основното съдържание

Внучки на българския революционер и воевода Мише Развигоров живеят във Велико Търново


Във Велико Търново живеят две внучки на легендарния воевода Мише Развигоров, които са наследили гордия му дух, чувството за справедливост и борбеност. Въпреки многобройните житейски и съдбовни перипети, жените са съхранили родовата памет. Савка Развигорова ­ Копринкова е дъщеря на Страхил развиговор, син на македонския воевода. Бистра Коларова е нейна първа братовчедка. Нейната майка е дъщеря на Мише Развиговор, а баща й е известният журналист и оратор Никола Коларов.
Съдбата на Развигорови е сюжет за историческа драма. Баща ми Страхил е революционер от Щип и деец на националноосвободителното движение в Македония, започва разказа си Савка Развигорова ­ Копринкова. След смъртта на дядо Мише Развигоров през 1907 г. семейството се премества в България. Страхил завършва Военното училище в София. Участва в Първата световна война като български офицер. През 1922 г. се дипломира „Право” в Софийския университет, а междувременно се включва активно в дейността на ВМРО в Пиринска Македония. Работи като адвокат в Кюстендил, София, Скопие и Елена. При разцеплението във ВМРО през 1928 г. поддържа Ванче Михайлов. Избран е за член на Централния комитет на организацията и заема тази длъжност до април 1932 г. През 1934 г. след преврата на Кимон Георгиев ВМРО е забранена. Тогава вуйчо е интегриран в Елена, включва се в разказа Бистра Коларова.


След 1944 г. Страхил Развигоров е споходен от съдбата на многобройните участници в националноосвободителното движение в Македония. През 1946 г. по нареждане на Георги Димитров всички дейци на ВМРО са арестувани. Минава хайка за една нощ в цялата страна и всички са прибрани, продължава да разказва със сълзи Савка. 106 поборници са затворени в Плевенския затвор. Семейството губи връзката със Страхил. Започват да ходят от град на град да търсят вести. Разбрахме, че са го закарали в Пазарджишкия затвор и там са ги избили по най-жесток начин, а гробът му никой не знае, реди родовата история Савка.
Само от баба си и майка си е отгледава Бистра Коларова, другата внучка на Мише Развигоров. Докато семейството живее в Скопие баща ми Никола Коларов беше главен редактор на вестник „Целокупна България”, разказва Бистра. Там той води широка журналистическа и ораторска дейност. Баща ми беше доцент по международно право и история на дипломацията. Преподаваше в Свободния университет в София. Преди това следва в Париж. Там успява да интервюира Махатма Ганди, който му подарява свой портрет с автограф. Докато живее във Франция Коларов привлича за каузата на Македония видни интелектуалци и политици.

Народния съд осъжда Никола Коларов на 10 г. задочно затвор по процеса на журналистите. Коларов е принуден да се крие 12 г. като е живял под чуждо име в Елена, а след това с помощта на църквата се крие по манастири, включително и в Къпиновския, разказва дъщеря му. С протекциите на партриарх Кирил и митрополит Стефан станал управител на църковното стопанство. През лятото на 1956 г. някой е предал татко на Държавна сигурност. Видях го след 13 г., преди да го отведат в София. Последният ми спомен за него беше, когато бях 6-годишна, разказва Бистра. Никола Коларов е пратен да излежава присъдата си в Старозагорския затвор при строг режим. След две години го пращат в Белене. Там остава година. През 1960 г. по случай 9 септември го амнистираха и го пуснаха. Дойде си вкъщи, но живя само 4 месеца, покоси го инфаркт и почина, разказва Бистра. На погребението му идват Димитър Талев, Симеон Радев и патриарх Кирил.

Коментари

Historian каза…
Здрасти, най-сърдечни поздравления за сайта и за тази прекрасна информация. Не знаех за родата на този найстина голям българин-журналиста Никола Коларов. Ако искаш да видиш негово писание онлайн, моля посети следния линк: http://macedonia-history.blogspot.com/2008/01/1941-1944_13.html

Ще сложа връзка към хубавия ти и полезен блог.

Поздравявам те!!!
Unknown каза…
Здравей,казвам се Марио Развигоров.
Може ли от някъде да разбера движението на Развигорови,защото доколкото аз съм запознат и моята фамилия произлиза от Мише Развигоров и братята му.търсел съм много информация,но почти нищо не се намира.
пиши ми на mario_nt@abv.bg

Популярни публикации от този блог

Царският дворец в София

Цялата история на Третото българско царство е неразривно свързана с царския дворец в София. В него са утвърждавани законите и царските укази, тук монархът посреща гостите си и организира приеми, в двореца живее царското семейство. На практика, в царския дворец е съсредоточен живота на страната. Сградата била обградена с дебела каменно-кирпичена, на места с железобетон, стена, в която били направени няколко входа. Освен парадния вход, съществували източна и западна порта, а през северната влизали прислугата и персоналът. Дворецът е построен върху мястото на някогашния турски конак, който бил на два етажа и имал 23 прозореца. Средставата за построяването м у били събрани от българското население от софийско. В конака е съден Васил Левски, а пред сградата, на мястото на което по-късно е построено караулното помещение на двореца, цяла седмица стои забита на кол главата на Бенковски. След Освобождението конакът опустява и Народното събрание решава да се преустрои за дворец като държ

Разправата на Атина с българите в Беломорието след Втората световна война

Гимназията в Дедеагач (дн. Александрополис) - 1940 г. В началото на 1945 г. гръцките партизани от ЕЛАС са обезоръжени, а в страната е установена властта на подкрепяното от Лондон и Вашингтон правителство на Георгиос Папандреу. Негова здрава опора в Егейска Македония и Западна Тракия са изявилите се срещу българската власт през войната паоджийски командири. В Северна Гърция са прехвърлени и 14 батальона на Националната гвардия, които още от февруари 1945 г. са включени в акции срещу левицата. При изграждането на новата гръцка администрация са назначени лица, които още преди войната са известни със злосторствата си над българското население. За да се създаде законова основа на замисления антибългарски поход в Егейска Македония и Западна Тракия Атина приема редица законодателни актове и декрети на базата на които българите са подложени на масово съдебно преследване. По силата на закон 543/1945 "против автономистката дейност" са повдигнати обвинения против хиляди "

"Българка" - една приказка за Балкана с аромат на див чесън

"България е оцеляла, защото враговете й винаги са се изправяли пред гордата гръд на Балкана! А Балкана не може да бъде победен!" Професор Йордан Андреев обичаше да повтаря тази своя мисъл и сигурно съм я чувал десетки пъти в неговите лекции из аудиториите на Университета. Увлекателните му разкази винаги са ми напомняли повече на приказка, отколкото на научна лекция по история. Истинският смисъл и дух на думите му, обаче, може да почувства само човек, който се е докосвал сам до красотата и мистиката на Балкана - вечният пазител на българщината! Сутринта тръгнахме доста набързо и, поне аз, като пишман турист - с маратонките, въпреки, че знаех, че горе все още ще е доста кално. Българка не е висока и последните снегове я подминаха, но доста силни дъждове валяха допреди ден-два. Около половин година не се бяхме качвали към тревненския Балкан и абстиненцията вече яко ме тресеше. Сигурно чувството ви е познато - да нямаш търпение да видиш дали нещо се е променило от последния път,