Пропускане към основното съдържание

Дилма Русеф ли ще изгони самонастанилите се в Габрово цигани?


След като Дилма Русеф спечели изборите в Бразилия, всички наши ежедневници излязоха с тази новина на заглавните си страници. Сигурно и някаква част от читателите им са се въодушевили от този успех. Някакви болни мозъци в Република Македония дори решиха, че вече новината около отнемането на автомобилите с български регистрационни номера позатихна (поне по медиите) и е време да създадат нов скандал, като гръмко обявиха, че Дилма Русеф е родена в село Габрово (община Благоевград) и е антична македонка от рода на Александър Македонски. Явно журналистите в Скопие освен, че не познават историята, не са добре и с географията.

Но ако някой има нужда да си повдига самочувствието с това, че дъщерята на някакъв партизанин е оглавила Бразилия - може да изживее момента пълноценно.

Аз искам да обърна внимание на това, как една по-малко важна новина може да блесне на първите страници на вестниците и да намери място в новинарските емисии, а много по-важна и симптоматична новина остава скрита дори за местната преса.

Докато из цяло Габрово всеки се шегуваше с бразилския избор, колко ли габровци са разбрали за проблема на Стойно Зарев? 53-годишният мъж няколко седмици не може да влезе в бащината си къща заради самонастанили се цигани.

Явно отговорните фактори в Габрово вече празнуват победата на "своята съгражданка" и чакат тя да дойде и да изгони циганите от имота на един българин. С помощта на бразилската полиция.

Сериозно, ако сте изпитали поне малко въодушевление от изборната победа на тази Дилма Русеф, огледайте се наоколо, докато в Бразилия избират за президент "българка", все повече се увеличава вероятността следващият ни президент да бъде "бразилец". Или "индиец". Или "мексиканец". Или както предпочитате да наричате иронично българските цигани. Защото в тях явно е политическата власт по време на избори, в тях е демографската власт по време на нощите с откраднат от съседите ток, в тях явно е и изпълнителната власт, след като няма начин да бъдат изгонени от чужд имот.

А за Дилма - достатъчно е да цитираме нейното интервю за в. "24 часа":

Допускам, че съм единствената българка, в кавички, разбира се, постигнала успех извън България. За мен би било трогателно да бъда посрещната в България като президент на Бразилия. Голяма емоция за мен, а мисля, че и за тях също. Защото това е малка държава. Представете си как там гледат на Бразилия - 190 милиона души, страна, която се развива, създава нови работни места, която се възприема от света като една от най-перспективните. Затова мисля, че ще бъде много интересно.

Не, госпожо Русеф, не сте единствената българка, постигнала успех извън България. Един доста успял българин е г-н Стойно Зарев, който, обаче, не може да влезе в бащината си къща, защото банда цигани са се настанили в къщата му. Единственото, за което сте права е, че сте "българка в кавички, разбира се".

А как гледат българите на Бразилия? Знам аз как гледам на Бразилия - Една от малкото държави, които претендират да са цивилизовани, а огромна част от територията им е неизследвана, без карти, с туземно дивашко население, което стреля по хеликоптерите с лъкове. Държава, която не може да стане синоним на мафиотизирана бананова, нарко-държава, просто защото съществува Колумбия. Държава, чиито дъщери отиват да проституират в Европа за да изхранват родителите си... И, вече, държава, която не може да бие Холандия на Световното.

И да - държава, която се управлява от комунистическо отроче.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Царският дворец в София

Цялата история на Третото българско царство е неразривно свързана с царския дворец в София. В него са утвърждавани законите и царските укази, тук монархът посреща гостите си и организира приеми, в двореца живее царското семейство. На практика, в царския дворец е съсредоточен живота на страната. Сградата била обградена с дебела каменно-кирпичена, на места с железобетон, стена, в която били направени няколко входа. Освен парадния вход, съществували източна и западна порта, а през северната влизали прислугата и персоналът. Дворецът е построен върху мястото на някогашния турски конак, който бил на два етажа и имал 23 прозореца. Средставата за построяването м у били събрани от българското население от софийско. В конака е съден Васил Левски, а пред сградата, на мястото на което по-късно е построено караулното помещение на двореца, цяла седмица стои забита на кол главата на Бенковски. След Освобождението конакът опустява и Народното събрание решава да се преустрои за дворец като държ

Разправата на Атина с българите в Беломорието след Втората световна война

Гимназията в Дедеагач (дн. Александрополис) - 1940 г. В началото на 1945 г. гръцките партизани от ЕЛАС са обезоръжени, а в страната е установена властта на подкрепяното от Лондон и Вашингтон правителство на Георгиос Папандреу. Негова здрава опора в Егейска Македония и Западна Тракия са изявилите се срещу българската власт през войната паоджийски командири. В Северна Гърция са прехвърлени и 14 батальона на Националната гвардия, които още от февруари 1945 г. са включени в акции срещу левицата. При изграждането на новата гръцка администрация са назначени лица, които още преди войната са известни със злосторствата си над българското население. За да се създаде законова основа на замисления антибългарски поход в Егейска Македония и Западна Тракия Атина приема редица законодателни актове и декрети на базата на които българите са подложени на масово съдебно преследване. По силата на закон 543/1945 "против автономистката дейност" са повдигнати обвинения против хиляди "

"Българка" - една приказка за Балкана с аромат на див чесън

"България е оцеляла, защото враговете й винаги са се изправяли пред гордата гръд на Балкана! А Балкана не може да бъде победен!" Професор Йордан Андреев обичаше да повтаря тази своя мисъл и сигурно съм я чувал десетки пъти в неговите лекции из аудиториите на Университета. Увлекателните му разкази винаги са ми напомняли повече на приказка, отколкото на научна лекция по история. Истинският смисъл и дух на думите му, обаче, може да почувства само човек, който се е докосвал сам до красотата и мистиката на Балкана - вечният пазител на българщината! Сутринта тръгнахме доста набързо и, поне аз, като пишман турист - с маратонките, въпреки, че знаех, че горе все още ще е доста кално. Българка не е висока и последните снегове я подминаха, но доста силни дъждове валяха допреди ден-два. Около половин година не се бяхме качвали към тревненския Балкан и абстиненцията вече яко ме тресеше. Сигурно чувството ви е познато - да нямаш търпение да видиш дали нещо се е променило от последния път,