Пропускане към основното съдържание

Дейността на ВМРО сред българската емиграция в САЩ и Канада

След възстановяването на революционната организация през 1919 г. Тодор Александров прави редица опити да организира македонската емиграция в САЩ и Канада. ВМРО особено много разчита на емиграцията в САЩ и Канада, надявайки се чрез нея американската общественост да се запознае с македонския въпрос. Тодор Александров много правилно преценява, че след края на Първата световна война САЩ ще се стремят да играят все по-голяма роля в европейската политика. За това подсказва и държанието на американския президент Уилсън на Парижката мирна конференция, когато той предлага като основа на мирните договори 14 точки, които предвиждат да се сключат при справедливи условия за победените държави, да се спазва етническия принцип при определяне на държавните граници в Европа, и да се гарантират правата на националните малцинства, които ще останат разделени в съседни държави.
През 20-те години в САЩ вече са се преселили около 40 000 - 50 000 българи, по-голямата част от които произхождат от Македония. Първото българско дружество е създадено през 1899 г. в Норд Адам, щата Ню Йорк, от група преселници предимно от Македония. Дружеството е наречено "Васил Левски". Установени са връзки с Върховния македоно-одрински комитет в София и на два от конгресите му са изпратени представители отвъд океана. През 1902 г. дружество "Васил Левски" издава свой вестник "Борба", а през 1903 г. има вече 17 секции в различни американски градове. Преди Илинденско-Преображенското въстание една група от членове на дружество "Васил Левски" се връщат в България, за да вземат участие във въстанието.
На редица други места също възникват различни, предимно взаимоспомагателни български организации. След Първата световна война на 6.XII.1918 г. в Чикаго е създаден Македоно-български централен комитет, който си поставя за цел да защитава справедливата кауза на македонските българи. Той развива доста активна дейност за осветляването на американската общественост. Провежда публични събрания, срещи с видни общественици, публикува известен брой материали по македонския въпрос. След подписването на Ньойския договор МБЦК се саморазпуска.
На 1 октомври 1922 г. в гр. Форт Уейн, щата Индиана, се свиква учредителен конгрес, на който участват представители на девет организации на българските бежанци от Македония. Така се учредяват Македонската политическа организация (МПО), по-късно тя променя името си от "политическа" на "патриотична", която и до днес продължава своята дейност в САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Европа. Първото ръководство на МПО е съставено от Ат. Стефанов - председател, Траян Николов - подпредседател, Михаил Иванов - секретар, и Атанас Лебамов - касиер. През август 1924 г. в САЩ идва Йордан Чкатров, изпратен от Т. Александров като пълномощник на ЦК на ВМРО. Чкатров развива изключително активна дейност и прави няколко обиколки на Щатите, за да организира емиграцията. Може да се каже, че благодарение на Йордан Чкатров МПО успява да се изгради и наложи като организация в САЩ и Канада. На 10.02.1927 г. излиза от печат и първият брой на в. "Македонска трибуна", който става орган на МПО.
МПО има огромната заслуга за съхраняването на българското национално съзнание сред македонската емиграция в Новия свят. Местните организации на МПО устройват чествания, организират неделни училища за изучаване на български език, строят черкви, Чрез множество прояви и политическата дейност на Македонската патриотична организация, ВМРО успява да запознае американската общественост със съдбата на македонските българи и да ангажира редица американски институции с македонския въпрос.
И днес особено активни са множество организации на МПО, като тези във Форт Уейн, Индианаполис и Ню Йорк. Особено активни са организациите на МПО в Торонто, Канада - "Победа", "Правда", "Любен Димитров", организирани около трите българо-македонски черкви. Тяхното издание "Македоно-български преглед Вардар" днес е най-силната трибуна на българщината в Канада.
МПО издава и литература - книги и брошури на английски език. След 1945 г. фактически МПО се ръководи от Иван Михайлов, той е авторитетът, който направлява дейността на МПО. След неговата смърт през 1990 г. сред част от ръководителите на тази родолюбива организация в САЩ и Канада настъпват междуличностни конфликти и боричкания. Всичко това доведе до маргинализирането на МПО. От нея се отдръпнаха мнозина млади и енергични хора, които не одобряват пасивността на ръководството, чиято дейност се свежда до няколко панахиди и вечеринки в годината. Някои от по-активните дейци в Канада като Георги Младенов, проф. Симеон Симеонов и Александър Караджов на практика се отделиха от МПО и развиват своята патриотична дейност в Канада, като привличат към себе си и идващите след промените през 1989 г. нови емигранти от България и Р Македония. От 1998 г. в Торонто е създадена и структура на ВМРО от България.

Из "ВМРО 110 години борба за българщината"
от Красимир Каракачанов

Коментари

Niki's blog каза…
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6461118
Анонимен каза…
What is the best place to immigrate to? I want to get a job before I go anywhere because I've heard bad stories about people immigrating to other countries and worked terrible jobs or were unemployed for months.
Unknown каза…
HI Gibo..For me its Canada.. because Canada has a good economy and there are shortages of various professions in numerous parts of the country. You can check which professions in Canada have the best chances of getting a job on sites like jobsaloon.com
Unknown каза…
Good day..I would like to immigrate to Canada but have been told that its best to have a job offer before applying. How long does it take to find a job in Canada?
Unknown каза…
Hi Paula.. The times changes depending on your professional background, years of experience, age, etc. Some professions are in much higher demand than others. In general though you need to apply to as many jobs as possible and be ready to keep applying for a few months because it does take time. This article might be useful for your job hunting: http://www.uniivaa.com/108-grab-that-job-in-canada-with-a-cool-head

Популярни публикации от този блог

Царският дворец в София

Цялата история на Третото българско царство е неразривно свързана с царския дворец в София. В него са утвърждавани законите и царските укази, тук монархът посреща гостите си и организира приеми, в двореца живее царското семейство. На практика, в царския дворец е съсредоточен живота на страната. Сградата била обградена с дебела каменно-кирпичена, на места с железобетон, стена, в която били направени няколко входа. Освен парадния вход, съществували източна и западна порта, а през северната влизали прислугата и персоналът. Дворецът е построен върху мястото на някогашния турски конак, който бил на два етажа и имал 23 прозореца. Средставата за построяването м у били събрани от българското население от софийско. В конака е съден Васил Левски, а пред сградата, на мястото на което по-късно е построено караулното помещение на двореца, цяла седмица стои забита на кол главата на Бенковски. След Освобождението конакът опустява и Народното събрание решава да се преустрои за дворец като държ

Разправата на Атина с българите в Беломорието след Втората световна война

Гимназията в Дедеагач (дн. Александрополис) - 1940 г. В началото на 1945 г. гръцките партизани от ЕЛАС са обезоръжени, а в страната е установена властта на подкрепяното от Лондон и Вашингтон правителство на Георгиос Папандреу. Негова здрава опора в Егейска Македония и Западна Тракия са изявилите се срещу българската власт през войната паоджийски командири. В Северна Гърция са прехвърлени и 14 батальона на Националната гвардия, които още от февруари 1945 г. са включени в акции срещу левицата. При изграждането на новата гръцка администрация са назначени лица, които още преди войната са известни със злосторствата си над българското население. За да се създаде законова основа на замисления антибългарски поход в Егейска Македония и Западна Тракия Атина приема редица законодателни актове и декрети на базата на които българите са подложени на масово съдебно преследване. По силата на закон 543/1945 "против автономистката дейност" са повдигнати обвинения против хиляди "

"Българка" - една приказка за Балкана с аромат на див чесън

"България е оцеляла, защото враговете й винаги са се изправяли пред гордата гръд на Балкана! А Балкана не може да бъде победен!" Професор Йордан Андреев обичаше да повтаря тази своя мисъл и сигурно съм я чувал десетки пъти в неговите лекции из аудиториите на Университета. Увлекателните му разкази винаги са ми напомняли повече на приказка, отколкото на научна лекция по история. Истинският смисъл и дух на думите му, обаче, може да почувства само човек, който се е докосвал сам до красотата и мистиката на Балкана - вечният пазител на българщината! Сутринта тръгнахме доста набързо и, поне аз, като пишман турист - с маратонките, въпреки, че знаех, че горе все още ще е доста кално. Българка не е висока и последните снегове я подминаха, но доста силни дъждове валяха допреди ден-два. Около половин година не се бяхме качвали към тревненския Балкан и абстиненцията вече яко ме тресеше. Сигурно чувството ви е познато - да нямаш търпение да видиш дали нещо се е променило от последния път,