Пропускане към основното съдържание

Йордан Димитров от село Арбанаси...

Йордан Димитров е най-възрастният член на ВМРО, учител по професия. Завършил е военно-въздушното училище, после Шуменския и Софийския университети и има дипломи за педагог и историк. Роден е в стражишкото село Нова Върбовка, от 1981 г. е в Арбанаси, където негова е третата нова къща в селото. Работи и във филмовия център в Горна Оряховица, който отговаря за 9 от бившите окръзи. Пенсионира се в Националния музей за архитектура във В. Търново. Патриот и верен на идеите си, интелектуалец и сигурен приятел, така го описват познатите му.


НАИ-ЗНАЧИМОТО ДЕЛО - ЧЕШМАТА НА МОЯ ЖИВОТ, КАКТО ЙОРДАН ДИМИТРОВ САМ НАРИЧА ПО-СТИЖЕНИЕТО СИ, Е СЪЗДАВАНЕТО НА ГРАДСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Както се казва, от гола поляна е създал фонда на хранилището, като всеки от експонатите с двете си ръце е намерил и прибрал във фонда. Стара волска кола, автентична футия (коша, в който се носи гроздето), станове и чакръци са сред 10 000-те предмета, които слагат началото на експозицията в железничарския град. Стойността им е етнографска, а истинската историческа стойност имат предметите, за които се знае на кого са принадлежали. Така музеят открива и пази дълги години куртката и чантата на Стефан Стамболов, много партизански куртки и кървави ризи. Голяма е помощта на учителката Димка Атанасова, която е първата жена, почнала да събира експонати и да ги подрежда във витрина във Второ основно училище в града. Уникални за експозицията са и барутницата от биволски рог, както и златна чаша, каквато руският император Александър II е подарявал на опълченците. Големи тълпи от посетители събирала и картичката, която някой войник издялкал от чамова дъска, от сандък за патрони. В единия й край с химически молив е нарисуван тесак (малък меч) и лавров венец, а надписът гласи "Всички чакаме мира". За всяко от тях Йордан Димитров е водил преговори, за да може нарастващият фонд на музея да се сдобие и с тях.

За сбирката властите определят да се съхранява в дома за сираци, а да се намерят и подредят всичките предмети отнело почти 7 години. На 2 юни 1973 г. музеят отваря врати, а Йордан Димитров се захваща с нова професия...

Градски исторически музей - Горна Оряховица

НА ПАТРИОТИЗЪМ ЧЛЕНЪТ НА ВМРО СЕ УЧИ ОТ ДЕТЕ. На 15 септември 1940 г., точно когато Добруджа е върната на България, Йордан Димитров започва първо отделение в училището в с. Нова Върбовка. Децата попадат в една учебна стая, в която духът на патриотизъм ги обзема от прага. Още тогава те възприемат, че има българско население,което не е в границите на родината. На стената виси картата на Санстефанска България, на която с черно са отбелязани поробените от съседните държави територии, в които живеят българи. В паметта на детето остават и думите на учителя: "Заветът на вашите деди е да освободите земите на България". Учебните часове минават пред погледа от стената на цар Борис III и Августейшото семейство, както и икона на Христос. Всеки ден започва с молитва. Близо 60 години по-късно педагогът е все така пламенен патриот. В дома си той пази един вече пожълтял и оръфан учебник за войника, издаван през 1930 г., в който са събрани най-важните теми от обучението на военнослужещите. В дебелата книга армейският издателски фонд е събрал уменията как да определят часа по слънцето, малко биология и доста история. Тази книга е повлияла много за патриотичното образование на младия мъж. От нейните страници той научава за живота и битките на Гоце Делчев, Даме Груев и останалите комити в Македония. Димитров сам признава, че което се прочете като дете, то остава. Така и в следващите години в гимназията историята много му се удава.

ЙОРДАН ДИМИТРОВ Е В ОСНОВАТА И НА ПЪРВОТО ЧЕСТВАНЕ НА 80 Г. ОТ ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ ПРЕЗ 1983 Г. Тогава пред ДНА на митинг се събират само една рота от военното училище и два класа ученици. Тогава подобно отбелязване има само във В. Търново. Въпреки че идеите, че населението в Македония е българско, не са харесвани от управляващата комунистическа партия, Димитров никога не е имал проблем с властта заради убежденията си. Той дори е първи секретар на Градския комитет на комсомола в Горна Оряховица, а през 1958 г. учи и във Висшата партийна школа. Според него дейците на македонската революция Гоце Делчев, Яне Сандански са социалисти по убеждение. А Димитър Благоев и Никола Габровски са свързани с борбите на българите в Македония. Вторият дори е бил секретар на конгреса на ВМРО в Рилския манастир.

КОГАТО В НАЧАЛОТО НА 90-ТЕ ГОДИНИ МАЯ ВАПЦАРОВА, племенница на класика Никола Вапцаров, сформира общобългарски съюз "Македония", Йордан Димитров е сред първите, които подкрепят идеята й. Тогава заедно с 52-ама ентусиазирани родолюбци, все висшисти, архитекти, лекари, правят във В. Търново Македоно-Одринскодружество "Иванка Ботева", а сбирките си правят до Старите хали. То не е толкова дълголетно като Съюза на македонските културно-просветни дружества и скоро изчезва. Целият архив е предаден в Държавния архив, за да го помнят поколенията. Съюзът обаче съществува и днес, но под друго име. От 1992 г. това вече е ВМРО-СМД, а три години по-късно - и ВМРО-БНД, което вече участва и в избори, защото единствено участието в политиката е възможността съмишлениците да прокарат своите планове. Преди девет години е създадена и структурата в Арбанаси, на която от основаването председател е именно той. А Йордан Димитров е съпричастен с идеите на Съюза още от 1974 г., когато се запознава с главния му секретар Иван Иванов и британската историчка Мерсия Макдермот. С нея пък нашенецът води кореспонденция през следващите години и е в час с разработките й за бита и историята на българите, които тя прави.

ЙОРДАН ДИМИТРОВ Е И ЕДИНСТВЕНИЯТ ТЪРНОВЕЦ, КОЙТО ПАЗИ ТЕЧЕНИЕТО НА СП. "ИЛЮСТРАЦИЯ ИЛИНДЕН" ОТ ОСНОВАВАНЕТО МУ ПРЕЗ 1928 г. до 60-ата книжка шест години по-късно. Всичките броеве са грижливо подвързани, а в дома му попадат от бежанец от Велес. А веруюто, което отстоява Димитров през целия си живот е, че "народ, който превръща историята си в политика и политиката си в история, унищожава миналото си и няма бъдеще".

В. "Борба"
Георги Бъчваров




Коментари

Популярни публикации от този блог

Царският дворец в София

Цялата история на Третото българско царство е неразривно свързана с царския дворец в София. В него са утвърждавани законите и царските укази, тук монархът посреща гостите си и организира приеми, в двореца живее царското семейство. На практика, в царския дворец е съсредоточен живота на страната. Сградата била обградена с дебела каменно-кирпичена, на места с железобетон, стена, в която били направени няколко входа. Освен парадния вход, съществували източна и западна порта, а през северната влизали прислугата и персоналът. Дворецът е построен върху мястото на някогашния турски конак, който бил на два етажа и имал 23 прозореца. Средставата за построяването м у били събрани от българското население от софийско. В конака е съден Васил Левски, а пред сградата, на мястото на което по-късно е построено караулното помещение на двореца, цяла седмица стои забита на кол главата на Бенковски. След Освобождението конакът опустява и Народното събрание решава да се преустрои за дворец като държ

Разправата на Атина с българите в Беломорието след Втората световна война

Гимназията в Дедеагач (дн. Александрополис) - 1940 г. В началото на 1945 г. гръцките партизани от ЕЛАС са обезоръжени, а в страната е установена властта на подкрепяното от Лондон и Вашингтон правителство на Георгиос Папандреу. Негова здрава опора в Егейска Македония и Западна Тракия са изявилите се срещу българската власт през войната паоджийски командири. В Северна Гърция са прехвърлени и 14 батальона на Националната гвардия, които още от февруари 1945 г. са включени в акции срещу левицата. При изграждането на новата гръцка администрация са назначени лица, които още преди войната са известни със злосторствата си над българското население. За да се създаде законова основа на замисления антибългарски поход в Егейска Македония и Западна Тракия Атина приема редица законодателни актове и декрети на базата на които българите са подложени на масово съдебно преследване. По силата на закон 543/1945 "против автономистката дейност" са повдигнати обвинения против хиляди "

"Българка" - една приказка за Балкана с аромат на див чесън

"България е оцеляла, защото враговете й винаги са се изправяли пред гордата гръд на Балкана! А Балкана не може да бъде победен!" Професор Йордан Андреев обичаше да повтаря тази своя мисъл и сигурно съм я чувал десетки пъти в неговите лекции из аудиториите на Университета. Увлекателните му разкази винаги са ми напомняли повече на приказка, отколкото на научна лекция по история. Истинският смисъл и дух на думите му, обаче, може да почувства само човек, който се е докосвал сам до красотата и мистиката на Балкана - вечният пазител на българщината! Сутринта тръгнахме доста набързо и, поне аз, като пишман турист - с маратонките, въпреки, че знаех, че горе все още ще е доста кално. Българка не е висока и последните снегове я подминаха, но доста силни дъждове валяха допреди ден-два. Около половин година не се бяхме качвали към тревненския Балкан и абстиненцията вече яко ме тресеше. Сигурно чувството ви е познато - да нямаш търпение да видиш дали нещо се е променило от последния път,