Пропускане към основното съдържание

Лозя

-Чул – недочул, тръгнал и той с момчетата към града! Ами ако го измамят? Ами ако затрие коня напусто? Те ти школо, те ти кантора! Тръгнал да ми ходи и той с другите балами! А ти – вместо да му кажеш каква е работата и ум да му вкараш – гледаш овцете да изкараш – че полето ще ти избега ако говориш със сина си първо!

Добра жена беше бабата, но много наблизо и хвърляше погледа. Затова и дядо Ангел не се кахъреше за нейните ядове. Последните овце вече излизаха през голямата порта и Тимок весело махаше с опашка пред тях, нетърпелив да тръгнат по-скоро.
-Я ми дай чантата – недей ми надува главата, че ми е писнало от тебе! Еле твоя мъж като не е балама, затова му е уврела главата – цел живот подир овците да оди! Остави момчето да ходи в града – ти си гледай двора и вземи като си рекла – да ми свършиш до утре цървулите, че тия съвсем са вече окъсани!
Дядо Ангел грабна шарената торба и я преметна през рамо. Навъсен и леко прегърбен викна подир овцете и ги подкара по прашната улица. Всъщност днес му беше леко на сърцето и под сърдитото му лице се криеше весело настроение – слънцето бързо се издигаше в небето, нито един облак не срещаше окото му, а във въздуха се носеше онази свежест, която щеше да изчезне чак през септември, с първият плах дъх на есента.
-Айде, Бай Ангеле, Тимок вече се скри зад завоя – май ще те чака зад ендъка. – Иван впрягаше магарето в двора си и вдигна десница за да поздрави дядо Ангел и стадото му.
-Брат ти изкара ли вече овците? – дядо Ангел се усмихна и забърза крачка – сякаш искаше да покаже на Тимок, че все още може лесно да го догони.
Шосето днес беше пусто и стадото пъргаво се спусна по наклона на ендъка. От последните къщи на селото го изпровождаше лаят на кучетата.
Щом стигнаха до мястото, дядо Ангел постла пелерината си под вишната и подпря торбата с обяда на дървото. Извади от нея меха с виното и отпи голяма глътка. Обърса устни с ръкава на дрехата си и се отпусна върху гегата.
-Хубав ден, Тимок! Гледай как е напекло пустото слънце. Я ги гледай и тия разбойнички къде са тръгнали. Да ги пазиш, че га се върне батко ти какво ще му разправяме ако ги изпуснем...
Усмивката украси лицето на стареца, загледан в голямото овчарско куче, което се радваше на деня по свой си начин – крачейки гордо между стадото, сякаш полковник инспектира поверения му полк. Дядо Ангел седна под сянката и подпря гръб на старата вишна. Посегна отново към торбата и извади от там вчерашния брой на вестника. Донесе му го специално Иван – за да прочете лично статията за годишнината. Разгърна вестника и прочете карето – 24 ГОДИНИ ОТ ВОЙНАТА СЪС СЪРБИТЕ. На половин страница авторите разказваха за „славната епопея”, за „защитниците на родината” и за „праведното дело на Съединението”. Градоначалника разказваше какви приготовления ще се направят за отбелязването на годишнината за 22 септември, какви специални виенски пейки ще украсят града идния месец, а какъв бал ще се даде в сградата на Общината... Дядо Ангел, още с усмивка на лицето, погледна отново към кучето и му подвикна: „Тимок, виж го ти – за тебе нищо не казва! И как да каже господина – ти тогава още не беше се пръкнал на белия свят – да видиш какво се казва борба. Да видиш войната какво е!” Усмивката се смали на лицето му. „И за мене не казва нищо, Тимок. И за мене не дума в статията. Не знае господина за дядо ти Ангел.” – добави стареца тихо. Сянка премина през очите му. „Защитниците на родината – тука мене ли има предвид. Или има предвид чича ти Христо? Знае ли, Тимок, господина, че чича ти Христо не за виенските пейки падна ей в онез същите лозя? Не, момче, не знае ни за Христо, ни за дядо ти Ангел. И що ли да знае – те политиците... майора го забравиха що стори, па мен ли, Тимок, искаш да помнят? Ех, Тимок, Тимок, какво ли знаеш ти, момче? Тичай весело със стадото, като те гледам как тичаш – все едно аз с тебе тичам. Тичай в полето, Тимок! Тичай към лозята! Като те гледам как се носиш пред стадото- все едно целият ни батальон се носи към позициите на врага, а отпреде, Тимок – смел лети нашият командир!”
Дядо Ангел остави вестника. Вдигна поглед на запад – ей там, на стотина метра, оживяваха пред очите му сръбските батареи. Гърбът му вече не опираше в старата вишна. Дядо Ангел бе допрял рамо до своя брат Христо и го чуваше как му нарежда „Ачо, на Сливница нашите побеждават! Майора е казал! Сърбите бягат на Сливница! Само тази нощ да издържим, брате, утре ще дойдат ломците! Само тази нощ!”
Дядо Ангел не виждаше вече стадото. Не чуваше и лая на Тимок. Той знаеше, че зад него – на по-малко от час път е града. Там хиляди очи гледаха към тях, стаили дъх, знаейки, че съдбата на войната се решава там – край старата вишна, до селските лозя... Беше судено, слънцето захождаше, обвито в сиви облаци. Сръбската артилерия усилваше страшния си ритъм. Изведнъж вражеската пехота се надигна от окопите и се понесе като страшна вълна към нашите позиции. Хиляди сърца замряха. Велик миг! Чу се силният рев на командира: „Рота, напред!”. Гръмовно ура разцепи простора и гордите защитници се хвърлиха срещу вражеската маса със страшен удар на нож! Христо пръв напусна окопа и се хвърли срещу сърбите. Ангел скочи след брат си и секунда по-късно страшната буря на битката срещна двата урагана, носещи се един срещу друг, в безмилостна схватка за съдбата на войната.
Дядо Ангел затвори очи. Сълза се спусна по бузата на стареца. Когато ги отвори отново, погледна към лозята усмихна се и извика на кучето: „Тичай, Тимок! Тичай към лозята, момчето ми!”
Отпусна се на дървото, отпи от мехчето и пое от летния въздух.
Помисли си: „Дано пустите виенски пейки са хубави! Ще накарам момчето да ми ги покаже някой ден...”

Коментари

Популярни публикации от този блог

Царският дворец в София

Цялата история на Третото българско царство е неразривно свързана с царския дворец в София. В него са утвърждавани законите и царските укази, тук монархът посреща гостите си и организира приеми, в двореца живее царското семейство. На практика, в царския дворец е съсредоточен живота на страната. Сградата била обградена с дебела каменно-кирпичена, на места с железобетон, стена, в която били направени няколко входа. Освен парадния вход, съществували източна и западна порта, а през северната влизали прислугата и персоналът. Дворецът е построен върху мястото на някогашния турски конак, който бил на два етажа и имал 23 прозореца. Средставата за построяването м у били събрани от българското население от софийско. В конака е съден Васил Левски, а пред сградата, на мястото на което по-късно е построено караулното помещение на двореца, цяла седмица стои забита на кол главата на Бенковски. След Освобождението конакът опустява и Народното събрание решава да се преустрои за дворец като държ

Разправата на Атина с българите в Беломорието след Втората световна война

Гимназията в Дедеагач (дн. Александрополис) - 1940 г. В началото на 1945 г. гръцките партизани от ЕЛАС са обезоръжени, а в страната е установена властта на подкрепяното от Лондон и Вашингтон правителство на Георгиос Папандреу. Негова здрава опора в Егейска Македония и Западна Тракия са изявилите се срещу българската власт през войната паоджийски командири. В Северна Гърция са прехвърлени и 14 батальона на Националната гвардия, които още от февруари 1945 г. са включени в акции срещу левицата. При изграждането на новата гръцка администрация са назначени лица, които още преди войната са известни със злосторствата си над българското население. За да се създаде законова основа на замисления антибългарски поход в Егейска Македония и Западна Тракия Атина приема редица законодателни актове и декрети на базата на които българите са подложени на масово съдебно преследване. По силата на закон 543/1945 "против автономистката дейност" са повдигнати обвинения против хиляди "

"Българка" - една приказка за Балкана с аромат на див чесън

"България е оцеляла, защото враговете й винаги са се изправяли пред гордата гръд на Балкана! А Балкана не може да бъде победен!" Професор Йордан Андреев обичаше да повтаря тази своя мисъл и сигурно съм я чувал десетки пъти в неговите лекции из аудиториите на Университета. Увлекателните му разкази винаги са ми напомняли повече на приказка, отколкото на научна лекция по история. Истинският смисъл и дух на думите му, обаче, може да почувства само човек, който се е докосвал сам до красотата и мистиката на Балкана - вечният пазител на българщината! Сутринта тръгнахме доста набързо и, поне аз, като пишман турист - с маратонките, въпреки, че знаех, че горе все още ще е доста кално. Българка не е висока и последните снегове я подминаха, но доста силни дъждове валяха допреди ден-два. Около половин година не се бяхме качвали към тревненския Балкан и абстиненцията вече яко ме тресеше. Сигурно чувството ви е познато - да нямаш търпение да видиш дали нещо се е променило от последния път,