Пропускане към основното съдържание

Едно "прекалено кафяво" мнение

Не мислех да пиша нищо за протестите пред Народното събрание, които започнаха на 14 януари. Най-малкото струваше ми се безсмислено да се включвам и тук в една дискусия, която, и без това, е заляла всички медии, а повечето хора, които я коментират, вече са заели категорични позиции "за" или "против" протестите. Но в темата, посветена на протестите, във форума на ВМРО, така или иначе, написах едно мнение, което в голяма степен представя позицията ми по въпроса - реших да го копирам тук, почти без промяна. Всъщност, това което най-вече ме накара да го пусна и тук беше коментара на едно от момчетата, защитаващи протеста, че мнението ми е прекалено "кафяво" или съм прекалил с напитките, преди да го напиша.


Повечето коментари на протеста в сряда (14.01) започваха с "Ясно е, че.." и "Истината е, че...". Всъщност, на всеки му е ясно това, което му изнася.За някои беше ясно, че набитите младежи са ратници за добруването на българското общество. Това просто не е вярно. Битите момчета не са "будната съвест на България". Защо в четвъртък и петък нямаше набити? Органите на реда бяха същите тези мъже, които бяха и първия ден. Но гаменчетата липсваха. Някой може да си казва, че комунистите са прекършили протеста. Аз си мисля, че по-скоро, родителите са прекършили мерака на 17 годишните си синчета да ходят да ядат бой по центъра.
Това, че някой разбира чупенето и крещенето без да казва защо точно крещи, за отговорна гражданска позиция, си е негово право. Аз, например, предпочитам хората да излязат всички на избори и да си изберат управниците там. Там да променят България.Ако някой каже, че няма за кого да гласува на изборите - то тогава не виждам причина и да хвърля камъни срещу сегашното мнозинство - щом не предлага алтернатива (въпреки, че е очевидно, че простестиращите предлагат алтернативата на мангала-Костов).
За една голяма част от младите хора на тези протести даже е безсмислено да се говори - очевидно е доста по-добре и за тях и за обществото да си седят вкъщи и да си четат учебниците - така поне след време ще са полезни на страната си като добри специалисти (а някои от тях и като политици).Защото каквото гледах по телевизиите - за всички пичове там важното беше да се увият с шалчета пред камерите - никой не използва шанса да говори пред националните медии смислено - да обясни на хората защо точно е на площада и да покаже на гражданите, които не са с него, че на протеста са отишли интелигентни млади момчета и момичета. Напротив - единствените, които можеха да говорят смислено бяха кои - естествено момченцата на Костов... Защо ли, всъщност, щом се говори за този протест му идва на човек толкова често името на Костов? Сигурно проблема е в мен.
За надрусаните еколози (извинявам се ако не са такива - просто изглеждат толкова бездушно, че ми е трудно да си представя, че не са на бело) няма какво да говоря - жалко е, че иначе толкова важната им кауза се защитава от хора, които само с външния си вид облъскват от нея. БНС са невъзможно лумпенизирани - те живеят в собствен свят. За футболните "хулигани" - за тях нямам желание да казвам лоши неща - повечето ми близки са активни "футболни фенове" (всъщност и от Левски и от ЦСКА). Но 16-17 годишните малоумници, които се изживяват като футболни фенове просто не могат да представят една обществена кауза и то важна. Кои останаха? Озлобените пенсионери, които мразят едновременно всички, включително и хората, които са до тях в протеста...
Е - естествено - имаше много обществени групи, които знаеха защо са там и очевидно се надяваха, че отиват да защитят някаква кауза. И е нормално, че това бяха мислещите, зрели хора - например млекопроизводителите. тези хора създават нещо, някакъв продукт. Те имат да се грижат за семейства и отидоха там за да получат шанс да отглеждат децата си нормално и сигурно, а не за да мятат камъни по полицаите.
Но тези хора демонстрираха позициите си много преди този протест. А "горките деца" просто си търсеха повод къде да си излеят енергията през дългата пауза между двата полусезона... Безделници...



Коментари

Популярни публикации от този блог

Царският дворец в София

Цялата история на Третото българско царство е неразривно свързана с царския дворец в София. В него са утвърждавани законите и царските укази, тук монархът посреща гостите си и организира приеми, в двореца живее царското семейство. На практика, в царския дворец е съсредоточен живота на страната. Сградата била обградена с дебела каменно-кирпичена, на места с железобетон, стена, в която били направени няколко входа. Освен парадния вход, съществували източна и западна порта, а през северната влизали прислугата и персоналът. Дворецът е построен върху мястото на някогашния турски конак, който бил на два етажа и имал 23 прозореца. Средставата за построяването м у били събрани от българското население от софийско. В конака е съден Васил Левски, а пред сградата, на мястото на което по-късно е построено караулното помещение на двореца, цяла седмица стои забита на кол главата на Бенковски. След Освобождението конакът опустява и Народното събрание решава да се преустрои за дворец като държ

Разправата на Атина с българите в Беломорието след Втората световна война

Гимназията в Дедеагач (дн. Александрополис) - 1940 г. В началото на 1945 г. гръцките партизани от ЕЛАС са обезоръжени, а в страната е установена властта на подкрепяното от Лондон и Вашингтон правителство на Георгиос Папандреу. Негова здрава опора в Егейска Македония и Западна Тракия са изявилите се срещу българската власт през войната паоджийски командири. В Северна Гърция са прехвърлени и 14 батальона на Националната гвардия, които още от февруари 1945 г. са включени в акции срещу левицата. При изграждането на новата гръцка администрация са назначени лица, които още преди войната са известни със злосторствата си над българското население. За да се създаде законова основа на замисления антибългарски поход в Егейска Македония и Западна Тракия Атина приема редица законодателни актове и декрети на базата на които българите са подложени на масово съдебно преследване. По силата на закон 543/1945 "против автономистката дейност" са повдигнати обвинения против хиляди "

"Българка" - една приказка за Балкана с аромат на див чесън

"България е оцеляла, защото враговете й винаги са се изправяли пред гордата гръд на Балкана! А Балкана не може да бъде победен!" Професор Йордан Андреев обичаше да повтаря тази своя мисъл и сигурно съм я чувал десетки пъти в неговите лекции из аудиториите на Университета. Увлекателните му разкази винаги са ми напомняли повече на приказка, отколкото на научна лекция по история. Истинският смисъл и дух на думите му, обаче, може да почувства само човек, който се е докосвал сам до красотата и мистиката на Балкана - вечният пазител на българщината! Сутринта тръгнахме доста набързо и, поне аз, като пишман турист - с маратонките, въпреки, че знаех, че горе все още ще е доста кално. Българка не е висока и последните снегове я подминаха, но доста силни дъждове валяха допреди ден-два. Около половин година не се бяхме качвали към тревненския Балкан и абстиненцията вече яко ме тресеше. Сигурно чувството ви е познато - да нямаш търпение да видиш дали нещо се е променило от последния път,